czwartek, 7 marca 2013

Muffiny czekoladowe po raz drugi

Artykuł przygotowała:
Anna Makowska


 Są dni kiedy próbując poprawić sobie humor, odruchowo sięgamy ręką po tzw. "szybką dawkę szczęścia", którą jest czekolada.
O ile mamy jeszcze ją pod ręką. Gorzej jeśli jej nie ma i czeka nas spacer do najbliższego sklepu.


Niestety nie zawsze mamy ochotę się tam wybrać. Szczególnie, gdy za oknem szaro, buro i deszczowo. Przecież nie będziemy mokli, po to, by wrócić w ręku z tabliczką czekolady na poprawę humoru.
Po przebytej drodze, może okazać się, że jedna nam nie wystarczy.

Więc nie ryzykując podwójnej dawki złego humoru, proponuję Wam dziś szybki i prosty przepis, ze składników, które na pewno znajdą się w naszej kuchni.
Często mam tak, że piekąc coś, uwielbiam eksperymentować. Coś pozmieniać, coś ująć i coś dodać. Efekt końcowy, musi mnie w pełni zadowolić. A jak jeszcze uda się zadowolić moich gości, którzy sprawiają, że to "coś" znika w ekspresowym tempie. To wtedy już pełna euforia.

Może i się powtarzam, bo już poprzednio podawałam Wam przepis na Muffiny Czekoladowe. Ale przyznaję, mam do nich słabość.
Kocham je za to, że w pełni można z nimi eksperymentować.
Że zawsze wychodzą i nie muszę się martwić o zakalec.
Że są pyszne i pasują na każdą okazję.
I robi się je szybko. 

 


Jeśli ktoś nie ma specjalnych blaszek, proszę się tym nie przejmować. Wystarczą same papilotki. Może i będą trochę nie równe, ale przecież to chyba nie jest najważniejsze. Ważne by nam smakowały. Jeśli zaś, ktoś ma w domu, takie metalowe foremki na babeczki, w wersji mini, wystarczy włożyć do nich papilotki i wtedy, ciasto będzie rosło ku górze, a Muffiny wyjdą idealne. 

A teraz dość już tego marudzenia. Podaję Wam przepis:



Muffiny Czekoladowe ... wersja druga...



Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżka sody
2 łyżki kakao
2 łyżki dżemu wiśniowego lub śliwkowego
1/2 kostki masła lub margaryny
2 jajka
1 szklanka mleka


Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sito. 
Jajka, margarynę, cukier, kakao, dżem razem zmiksować na jasno brązową masę.
Do masy wsypywać mąkę i wlewać mleko na przemian, miksując na delikatnych obrotach. Pod koniec dodać sodę. 

Piekarnik nagrzać do 160 st. Masę nakładać do papilotek, do 2/3 wysokości. Na górze można posypać grubym cukrem do wypieków, ale niekoniecznie.
Piec 20-30 min do suchego patyczka.

Można również na górę, zrobić krem maślany. 
Mnie osobiście najlepiej smakują bez kremu, ewentualnie z dodatkiem świeżych owoców i w asyście herbaty malinowej.





Życzę smacznego!!!





18 komentarzy:

  1. Mhmmmm to już wiem, co jutro będę piec. Wyglądają przepysznie!!! Nie dziwię się, że gościom smakowały. Jutro będą na moim stole!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmmmmm pozwól, że skopiuję sobie przepis :)))
    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie:) Szkoda że mój synek nie może jeść ani mleka ani jajek. Więc pieczenie u nas tylko od święta:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam jeden przepis, gdzie nie ma w składzie mleka i jajek. Postaram się niebawem go opublikować. Być może synkowi posmakują :)

      Usuń
  4. Wygląda super a smakuje pewbo jak niebo w gębie:))) oj zjadłabym:)) Pozdrawiam ciepło:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Jutro je zrobię! Te zdjęcia, normalnie cudo. Aż chce się po nie rękę wyciągnąć.

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam mniam :] Chyba taki zrobię <3

    Obserwujemy?
    pretty-and-colour.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

  7. Dziś upieklam je z tego właśnie przepisu i wyszły przepyszne, ciasto jest takie jak powinno, lekko mokre, to chyba zasluga dzemu. Dzueciaki zachwycone, dodatkowo na wierzchu zrobilam kleksy z bitej śmietany. Przepis duper, teraz będę piekla jablecznik z tamtego przepisu. Polecam jak najbardziej. Matka Polka - Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że smakowały. Bardzo nas to cieszy. Jeśli macie ochotę, możecie wysyłać nam zdjęcia, swoich wypieków na podstawie naszych przepisów. A my je opublikujemy na naszym blogu. Pozdrawiamy

      Usuń
  8. Ale smakołyki - aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mufiny też zrobiłam!!!!!! Wyśmienite!!!!!!!!! Ale moje nie wyszły takie piękne, dlatego polałam je lukrem, też smakowały.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja chyba jutro je upieke bo mam wszystkie składniki. A jesli mówicie że takie dobre to wyprobuje ten przepis. IzA

      Usuń
  10. Na pewno wyprobuje ten przepis. A na tych zdjęciach wygladają tak że ma się ochotę wyciągnąć po nie rękę i odrazu zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  11. a ten przepis to na ile porcji ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Mi z tego przepisu wyszlo 21 babeczek. Papilotki nakladalam do 3/4 wysokosci. Urosly ponad forme. Wyszly pyszne i smakuja jak murzynek. Polecam polac polewa czekoladawa. Bede bardziej mokre. Dorota

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...