Popołudnie spędziliśmy w motylarni, a na obiado-kolację przygotowaliśmy paczuszki ziemniaczane z serowym wnętrzem.
Zakupy:
1 kg ziemniaków
50 g masła (pokrojonego w kosteczkę)
2 jajka
150 g mąki
150 g twardego sera żółtego (pokrojonego w drobną kosteczkę)
200 g pora (pokrojonego w talarki)
100 ml białego wina
200 g śmietany
sól, pieprz
oliwa
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować. Utłuc je z masłem, dodać sól i pieprz do smaku, i odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać roztrzepane jajka i mąkę. Dokładnie wymieszać i uformować 10 kulek. Można oczywiście zrobić więcej mniejszych.
Następnie posypać deskę mąką i rozpłaszczyć kulkę. Część sera kładziemy na ciasto i zamykamy paczuszkę.
Warto posypać ciasto mąką - nie będzie się kleić.
Na rozgrzanej patelni smażymy paczuszki na małym ogniu do zbrązowienia (ok. 4-5 minut na stronę) i rozpuszczenia sera.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Na rozgrzanej patelni podsmażamy por przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy białe wino i śmietanę, mieszamy, doprowadzamy do gotowania i doprawiamy.
Nakładamy sos na talerz i 2 paczuszki.
Smacznego!!
Agata Drygowska
Robi się tu coraz pyszniej, placuszków takich nie robiłam jeszcze nigdy. Jutro je wypróbuje na kolacje. Aż mi ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńPolecam, są naprawdę dobre :)
OdpowiedzUsuńAgata
Z pewnością. Dam znać jak i wyszły. A śmietana obojętnie jaka? Kwaśna czy słodka?
OdpowiedzUsuńOryginalnie w przepisie jest Crème fraîche, ale nie wiem czy można ją kupić w Polsce. Na wikipedii znalazłam taką informację: "Najlepszym zamiennikiem dostępnym na polskim rynku jest śmietana 36% zmieszana z dwiema łyżkami maślanki i pozostawiona na noc w ciepłym miejscu, aż zgęstnieje. Później można ją schować do lodówki." Pozdrawiam, Agata
UsuńZrobiłam w dwóch wersjach. Pierwsza była z białym serem, wymieszanym z żółtkiem i cukrem waniliowym, to taka wersja na słodko. A drugą tak jak powyżej, tylko ser dałam chedar iris, taki ostrzejszy i zrobiłam tak jak napisałaś śmietane wymieszałam z maślanką. Wyszły przepyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Koniecznie musicie spróbować!!!!!!
UsuńBardzo się cieszę :)) Pozdrawiam, Agata
UsuńPamiętam jak moja babcia robiła mi kiedyś takie z serkiem homogenizowanym z taką narysowaną krówką. Chociaż już tyle lat minęło nadal pamiętam ich smak. Muszę spróbować tym razem takich. Pozdrawiam Iwona
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą smakowały :) Pozdrawiam, Agata
UsuńOjej, jakie pyszności, nie jadłam nigdy takich.Myślę, że wyprobuje i jeśli można skorzystam z przepisu. Pozdrawiam:)))
OdpowiedzUsuńOczywiście, że możesz skorzystać. Bardzo będzie nam miło, jeśli nasze przepisy zagoszczą w Waszych domach. A tym bardziej na Waszych stołach :) Pozdrawiamy
UsuńRewelacyjnie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńI tak samo smakują :) Ser się niesamowicie ciągnie :) Pozdrawiam, Agata
Usuń