Do przygotowania tego dania nie trzeba skomplikowanych składników. Nie ma też bałaganu w kuchni. Jest za to pyszne danie, które przygotujesz w mniej więcej 30 minut.
Potrzebujesz:
500 g piersi z kurczaka
3 duże marchewki
1 cukinia
1 kapusta chińska (można dać zwykłą)
1 por
nać pietruszki
makaron gniazda
oliwa
100 ml białego wina
sól, pieprz, papryka słodka, curry
Warzywa obieramy. Marchewkę i cukinię kroimy w słupki. Por w krążki, a kapustę w paski. Warzywa podsmażamy w woku i podlewamy winem. Gotujemy, aż zmiękną ale się nie rozgotują. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki.
Kurczaka przyprawiamy tak jak lubimy. My przyprawiamy solą, pieprzem czarnym, słodką papryką i odrobiną curry. Podsmażamy na oliwie.
W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
Do warzyw dodajemy podsmażone mięso i ugotowany al dente makaron. Mieszamy i serwujemy.
Jeżeli ktoś lubi, to może dodać sos sojowy i olej sezamowy. Dla mnie jest to trochę za ciężki sos i dlatego go nie robię. Ale komponuje się dobrze z warzywami i kurczakiem.
Smacznego!
Agata Drygowska
To już wiem co jutro będzie na kolacje!!! :)
OdpowiedzUsuńSuper, pomysl na obiad mam, zwlaszcza ze wszystkie skladniki znajdują sie na mojej liscie ;)
OdpowiedzUsuńPozdraawiam serdecznie i zapraszam do mnie ;)
Danie wygląda bardzo apetycznie! Koniecznie muszę je zrobić! ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie po wyróżnienia :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiadki ;)
OdpowiedzUsuń