Lubicie rabarbar? Spróbujcie tego kremu, a Wasze skojarzenia nie będą już związane z badylem maczanym w cukrze.
500 g rabarbaru obieramy i kroimy w cząstki. Dodajemy 50 ml wody i gotujemy do miękkości.
Następnie dodajemy 100 g cukru, pół opakowania cukru wanilinowego i sok z połowy cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnego (koniecznie!) rabarbaru dodajemy jajko i blenderujemy tak długo, aż otrzymamy gładką masę.
W osobnym naczyniu ubijamy 180 ml śmietanki (36%). Następnie dodajemy śmietanę do rabarbaru i mieszamy delikatnie do połączenia obu składników.
Przekładamy do pucharków i delektujemy się smakiem. Z podanych proporcji wychodzi około 6 porcji.
Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak samo jak mi. Podzielcie się swoimi wrażeniami smakowymi w komentarzach :)
Smacznego!
Uwielbiam rabarbar, a zwłaszcza kompot i ciasto drożdżowe.
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie tego kremu. Pychota! Pozdrawiam, Agata
Usuńoo taki krem musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńCiekawe..ja lubie rabarbarowy kompot...ale krem?:)))
OdpowiedzUsuńKompocik ;-) pychotka
UsuńU nas jeszcze w sklepie drogi jest rabarbar, ale w weekend wybieram się do przyjaciół na wieś i mam nadzieję, że mają rabarbaru pod dostatkiem, bym mogła wypróbować ten krem. Ciekawe jak by smakowal w połączeniu z lodami truskawkowymi.
OdpowiedzUsuńKrem wyszedł przepyszny, zajadaliśmy się cały wieczór :)
OdpowiedzUsuńMam jednak pytanko, bo niektórzy boją się jeść surowe jajka - Czy można masę rabarbarową po dodaniu jajek jeszcze raz podgrzać, a później wystudzić przed łączeniem ze śmietanką?
Cieszę się, że smakowało :)
UsuńSzczerze mówiąc - nie wiem, nie próbowałam. Zastanawiam się, czy jajko się nie zetnie i wszystko będzie do wywalenia...
Pozdrawiam, Agata