sobota, 14 grudnia 2013

Przepis na pyszne pierniczki

Artykuł przygotowała:
Anna Makowska


Święta coraz bliżej, czas więc na świąteczne pierniczki. 
Pierniczki można przygotować wcześniej. Ale nadają się też od razu do jedzenia, bowiem są miękkie. Wystarczy włożyć je do metalowego pudełeczka, lub nakryć ściereczką. Przepis ten pochodzi z zeszytów mojej babci. A pierniczki te, co roku królują na naszym stole prawie do sylwestra, bowiem z tej porcji, wychodzi ich bardzo dużo.



Składniki:
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
5 szklanek mąki tortowej
2 łyżki masła
250 g margaryny
2 całe jajka
3 żółtka
3 paczki przypraw do piernika
1 czubata łyżka dobrego kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej - rozpuszczonej w odrobinie zimnego mleka

Wykonanie:
Margarynę z masłem rozpuścić na małym ogniu. Dodać cukier i miód i lekko pogrzać do chwili połączenia składników. Uważać, by nie zagotować. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając.

Na stolnicę przesiać mąkę i kakao. Dodać przyprawy i wymieszać. Pośrodku zrobić dołek. Wbić jajka, dodać żółtka, wlać wystudzony miód, lekko zamieszać. Dodać sodę rozpuszczoną w mleku.
Wszystko posiekać nożem, aby połączyć składniki. Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić.

Podzielić na dwie części, każdą owinąć folią spożywczą, a najlepiej pergaminem i pozostawić na noc w lodówce.

Następnego dnia wyjąć ciasto, wałkować na grubość 2-3 mm, podsypując delikatnie mąką, tak by ciasto się nie przykleiło do stolnicy. Wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 170ºC przez 10-15 min. 
Wystudzone dekorować lukrem, np lukrem z białek.


Przepis tutaj:

Przepis na Lukier z Białek




Życzę smacznego!!!

Przepis bierze udział w akcji:

10 komentarzy:

  1. Jakie pięknie pierniki, na święta muszę zrobić koniecznie :)
    Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiekne:)))powiem szczerze, ze gdybym takiego pierniczkowego balwana dostala to...powiesilabym jako ozdobę bo byloby mi szkoda:)))super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisuję sobie linka i za tydzień robię! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ładne dekoracje :) ja tez w weekend lukrowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Próbowałam tych pierników na warsztatach w skansenie w Ochli - są przepyszne, akuratnie słodkie i miękkie. Pamiętam też, że mówiła Pani o wersji wzbogaconej orzechami. Ile ich potrzeba na porcję i jakiego rodzaju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam! Tak, czasami dodaję orzechy włoskie w ilości 100 g. Orzechy najlepiej bardzo drobno zmielić, ale tak by nie zrobić z nich pasty. Można też kupić już gotowe zmielone. Cieszę się ogromnie, że moje pierniki tak Wam smakowały. Dodam jeszcze jeden przepis na pierniczki, które również smakują wyśmienicie. Pozdrawiam Ania

      Usuń
  6. Wczoraj upieklam. Dzisiaj będziemy lukrowac. Pierniczki są bardzo aromatyczne i po upieczeniu twardnieja gdy je nakrylam sciereczka to dzis sa juz miękki. Polecam bo są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. witam serdecznie,
    jestem początkująca w wypiekach, ale postanowiłam zrobić pierniczki według pani przepisu. Czy ciasto ma mieć konsystencję bardzo kleistą? Taką kompletnie przyklejającą się do dłoni? Sama nie wiem, czy wszystko zrobiłam tak, jak w przepisie...
    pozdrawiam serdecznie
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam!
      Hmm ciasto powinno wyjść elastyczne, ale nie klejące. Może za dużo miodu, albo zła mąką. Czasami od mąki wiele zależy. Polecam wypróbować ten drugi przepis:
      http://mamypasje.blogspot.com/2013/12/prosty-i-szybki-przepis-na-pyszne.html
      Tutaj ciasto będzie kleiste i dwie noce najlepiej, by spędziło w lodówce. Ale pierniczki wychodzą smaczne i nie puchną.
      Pozdrawiam Ania

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...