sobota, 4 stycznia 2014

Tort Czekoladowy

Artykuł przygotowała:
Anna Makowska


Pyszny i prosty w przygotowaniu. Nie potrzebny żaden mikser, wystarczy dobra trzepaczka i trochę siły w rękach. Jest tak smaczny, że ciężko mu się oprzeć. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, dlatego warto przygotować go dzień wcześniej i wstawić na noc do lodówki. 
Przepis został zaczerpnięty z programu kulinarnego " Bosonoga Contessa". Uwielbiam przepisy podawane przez Inę Garten, bowiem są bardzo łatwe w przygotowaniu, a przy tym smakują nieziemsko. 
A jeśli kochacie czekoladę, ten tort zapewniam, że zagości na dłużej w Waszych domach.

Składniki:
2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki kakao
1 szklanka cukru kryształ (drobnego)
1 szklanka cukru trzcinowego (nierafinowany)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka gorącej kawy (ja robię w ekspresie, 5 miarek kawy na 0,5 l wody)

Wykonanie:
Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao przesiać przez sito. Dodać pozostałe suche składniki. Dobrze wymieszać.
W drugim naczyniu, maślankę, olej, jajka, ekstrakt z wanilii
rozbić dobrze trzepaczką. Wlać do suchych składników i dobrze wymieszać. Na koniec dodać 1 szklankę gorącej kawy i raz jeszcze delikatnie wymieszać.

Wlać do blaszki prostokątnej wyłożonej pergaminem.
Piec 45 min. w 170 stopniach.

Wystudzić. Przekroić na połowę.

Można też upiec w dwóch jednakowych blaszkach, dzieląc ciasto na połowę.

Krem:
60 dag miękkiego masła
40 dag gorzkiej czekolady
3 żółtka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:
Roztopić czekoladę na parze i wystudzić.
Masło utrzeć z żółtkami i cukrem na jednolitą masę. W trakcie ucierania dodać wanilię. Stopniowo dodawać roztopioną czekoladę. Utrzeć na puszystą masę. 
Przełożyć kremem ciasto. Można roztopić trochę więcej czekolady i udekorować nią górę i boki tortu. 
Włożyć do lodówki, najlepiej na noc. Ciasto najlepiej bowiem smakuje gdy jest mocno schłodzone.




Do tortu widocznego na zdjęciach, ciasto i krem robiłam z podwójnej porcji. Ciasta radziłabym już niczym nie nasączać, bowiem jest bardzo wilgotne. 


SMACZNEGO !!!

18 komentarzy:

  1. Ale cudowny tort ,z chęcią bym się przysiadła obok ciebie z kawką ...Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu przepięknie ten tort wygląda, a jak smakuje...mmm pewno nieziemsko, obłędnie. Myślę, że jeśli tylko okazja się wydarzy to na pewno go wyprobuję:)Pozdrawiam serdecznie::)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam torty, a zwłaszcza czekoladowe. wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. 4 tabliczki czekolady...mmmm..jaka rozpusta :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musi być słodko, bo to tort czekoladowy :) Ale można też dać mniej czekolady. Pozdrawiam

      Usuń
  5. uwielbiam torty :) a najbardziej krem :) czekoladowy to poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Torcik jest rewelacyjny, właśnie czegoś takiego szukałam, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z taką ilością czekolady musiało smakować niebiańsko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. świetny tort, uwielbiam czekoladowe wypieki

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale! Uwielbiam wszystko co czekoladowe! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tort jest mega przepyszny!!! Naprawdę polecam¡!!!!!! Dziś królował na urodzinach mojego męża. Przepis poszedł dalej w świat, bo wszytskim gościom podałam że go tu znajdą. Jest rewelacyjny i nie bójcie się, że masa będzie niewiadomo jak słodka. Jest w sam raz jak powinno być - czekoladowa. Emilka

    OdpowiedzUsuń
  11. przepiękny torcik!!!
    zapraszam również do mnie :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Musi być pyszny <3 Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam,czy podana ilość składników wystarczy na okrągłą tortownicę o średnicy 22cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie! Tak jak najbardziej wystarczy :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...