wtorek, 23 października 2012

Pieczone jabłka z karmelizowanymi orzechami

Kulinarne Inspiracje:


Przepis i zdjęcie umieszczamy za zgodą i dzięki uprzejmości Pani Beatki.

Tekst i zdjęcia:
Beata Lipov


Pieczone jabłka z karmelizowanymi orzechami


Składniki:
4 kwaskowe jabłka
50 g masła
mielony cynamon
1 płaskie łyżeczki cukru Muscovado
100 g łuskanych orzechów włoskich
100 ml miodu


 Jabłka należy wydrążyć. Do każdego włożyć czwartą część masła, po łyżeczce cukru i szczypcie cynamonu.  
Ułożyć jabłka na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzać miód na patelni, dodać orzechy i podgrzewać tak długo, aż orzechy zaczną się karmelizować.

Upieczone jabłka wyjąć z piekarnika. Do każdego włożyć porcję orzechów. Podawać od razu.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...