Kulinarne Inspiracje:
Przepis i zdjęcie umieszczamy za zgodą i dzięki uprzejmości Pani Beatki.
Tekst i zdjęcia:
Beata Lipov
Pieczone jabłka z karmelizowanymi orzechami
Składniki:
4 kwaskowe jabłka
50 g masła
mielony cynamon
1 płaskie łyżeczki cukru Muscovado
100 g łuskanych orzechów włoskich
100 ml miodu
50 g masła
mielony cynamon
1 płaskie łyżeczki cukru Muscovado
100 g łuskanych orzechów włoskich
100 ml miodu
Jabłka należy wydrążyć. Do każdego włożyć
czwartą część masła, po łyżeczce cukru i szczypcie cynamonu.
Ułożyć jabłka na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i
piec ok. 20 minut. W tym czasie rozgrzać miód na patelni, dodać orzechy
i podgrzewać tak długo, aż orzechy zaczną się karmelizować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz