niedziela, 10 marca 2013

Ziemniaczane paczuszki z serowym wnętrzem

Popołudnie spędziliśmy w motylarni, a na obiado-kolację przygotowaliśmy paczuszki ziemniaczane z serowym wnętrzem.

Zakupy:
1 kg ziemniaków
50 g masła (pokrojonego w kosteczkę)
2 jajka
150 g mąki
150 g twardego sera żółtego (pokrojonego w drobną kosteczkę)
200 g pora (pokrojonego w talarki)
100 ml białego wina
200 g śmietany
sól, pieprz
oliwa

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować. Utłuc je z masłem, dodać sól i pieprz do smaku, i odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu dodać roztrzepane jajka i mąkę. Dokładnie wymieszać i uformować 10 kulek. Można oczywiście zrobić więcej mniejszych.


Następnie posypać deskę mąką i rozpłaszczyć kulkę. Część sera kładziemy na ciasto i zamykamy paczuszkę.







Warto posypać ciasto mąką - nie będzie się kleić.


Na rozgrzanej patelni smażymy paczuszki na małym ogniu do zbrązowienia (ok. 4-5 minut na stronę) i rozpuszczenia sera. 



W międzyczasie przygotowujemy sos. Na rozgrzanej patelni podsmażamy por przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy białe wino i śmietanę, mieszamy, doprowadzamy do gotowania i doprawiamy.

Nakładamy sos na talerz i 2 paczuszki. 



Smacznego!!

Agata Drygowska

12 komentarzy:

  1. Robi się tu coraz pyszniej, placuszków takich nie robiłam jeszcze nigdy. Jutro je wypróbuje na kolacje. Aż mi ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, są naprawdę dobre :)
    Agata

    OdpowiedzUsuń
  3. Z pewnością. Dam znać jak i wyszły. A śmietana obojętnie jaka? Kwaśna czy słodka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oryginalnie w przepisie jest Crème fraîche, ale nie wiem czy można ją kupić w Polsce. Na wikipedii znalazłam taką informację: "Najlepszym zamiennikiem dostępnym na polskim rynku jest śmietana 36% zmieszana z dwiema łyżkami maślanki i pozostawiona na noc w ciepłym miejscu, aż zgęstnieje. Później można ją schować do lodówki." Pozdrawiam, Agata

      Usuń
    2. Zrobiłam w dwóch wersjach. Pierwsza była z białym serem, wymieszanym z żółtkiem i cukrem waniliowym, to taka wersja na słodko. A drugą tak jak powyżej, tylko ser dałam chedar iris, taki ostrzejszy i zrobiłam tak jak napisałaś śmietane wymieszałam z maślanką. Wyszły przepyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Koniecznie musicie spróbować!!!!!!

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę :)) Pozdrawiam, Agata

      Usuń
  4. Pamiętam jak moja babcia robiła mi kiedyś takie z serkiem homogenizowanym z taką narysowaną krówką. Chociaż już tyle lat minęło nadal pamiętam ich smak. Muszę spróbować tym razem takich. Pozdrawiam Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będą smakowały :) Pozdrawiam, Agata

      Usuń
  5. Ojej, jakie pyszności, nie jadłam nigdy takich.Myślę, że wyprobuje i jeśli można skorzystam z przepisu. Pozdrawiam:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że możesz skorzystać. Bardzo będzie nam miło, jeśli nasze przepisy zagoszczą w Waszych domach. A tym bardziej na Waszych stołach :) Pozdrawiamy

      Usuń
  6. Rewelacyjnie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak samo smakują :) Ser się niesamowicie ciągnie :) Pozdrawiam, Agata

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...