czwartek, 30 maja 2013

Sałatka Nicejska Z Tuńczykiem

Artykuł przygotowała:
Anna Makowska

Każdy z nas czasami ma ochotę na coś innego. Coś, czym można by np. zastąpić obiad, by było sycące, ale też zdrowe. Myślę, że takim rozwiązaniem jest ta sałatka. Jest bardzo pożywna i sycąca a w dodatku ma mnóstwo witamin. Jeżeli zaś zastąpimy tuńczyka z puszki kawałkami świeżo usmażonego łososia, może zastąpić nam również obiad. 
Ostatnio bardzo często gości na naszym stole. Została przerobiona przez moją siostrę, która ma ogromny talent kulinarny.  Wymyśla i modyfikuje różne przepisy, tak by danie smakowało wyśmienicie, ale została zachowana harmonia smaków. Uwielbiam jej kuchnie i dlatego dziś, dzielę się z Wami tym przepisem. Mam nadzieję, że i Wam również posmakuje i często będziecie do niego wracać. 
Ziemniaki z sosem winegret smakują wyśmienicie.


Do przygotowania sałatki potrzebujemy:

1 duży brokuł
5 średnich ziemniaków
1 czerwona cebula
6 jajek
30 dag fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona)
Po garści sałaty masłowej i roszponki

Do przygotowania sosu:

3/4 szklanki oliwy z oliwek
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
sól i świeżo zmielony pieprz
łyżeczka ostrej musztardy

Najpierw przygotowujemy sos winegret:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
W soku z cytryny rozpuszczamy szczyptę soli, dodajemy czosnek, musztardę oraz świeżo zmielony pieprz.
Wlewamy 3/4 szklanki oliwy z oliwek i mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja.

Sałatka:

Ugotować z osobna ziemniaki, brokuł pokrojony wcześniej na różyczki, jajka, fasolkę.
Osączyć i ostudzić.
Jajka obrać i pokroić na 4 części. Cebulę obrać, pociąć w piórka.
Umyć pomidory i sałatę. Sałatę osuszyć i porwać na kawałki. Jeżeli robimy z pomidorów koktajlowych, przekroić na pół. Duże pomidory pokroić na ósemki. Osączyć tuńczyka.
Ziemniaki pokroić w plasterki do osobnej miski i polać odrobiną sosu winegret. Delikatnie wymieszać by przeszły sosem.



Na półmisku układamy sałatę. Następnie na przemian ziemniaki, cebulę, fasolkę szparagową, tuńczyka, brokuły, jajka i pomidory. Wszystko na końcu polewamy jeszcze raz sosem.


SMACZNEGO !!!

6 komentarzy:

  1. Musi być pyszna, ciekawe jak by smakowała gdyby fasolkę zastąpić zielonymi szparagami, bo akurat mam w domu. I tuńczyk się znalazł w spiżarni. Niekiedy warto kupować na zapas. Zrobię ją na kolacje. Jajka się właśnie gotują, a brokuł miałam zamrożony, bo często go robię na obiad z bułką tartą, myślę, że powinno wystarczyć. Dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można zastąpić fasolkę szparagami. Proszę próbować. Kuchnia ma to do siebie, że możemy próbować, eksperymentować, odkrywać ją ciągle na nowo. Być może, poprzez szparagi odkryje Pani nowe połączenie smaków :) Proszę dać znać, jak smakowała? Pozdrawiam serdecznie Ania

      Usuń
  2. Ale apetyczny post.Przepis na sałatkę super-pozdrawiam z Dobrych Czasów.Jola

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, dziękuję za tak apetyczną sałatkę:))) myślę, że skorzystam z przepisu bo jest obłędny:)
    Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i serdeczny komentarz.hm...tui gdzie mogę napisać do Ciebie bardziej prywatnie, odnośnie Sekretu..i nie tylko:) zostaw mi prosze namiar na siebie u mnie na blogu.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu, dziękuję za tak apetyczną sałatkę:))) myślę, że skorzystam z przepisu bo jest obłędny:)
    Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i serdeczny komentarz.hm...tui gdzie mogę napisać do Ciebie bardziej prywatnie, odnośnie Sekretu..i nie tylko:) zostaw mi prosze namiar na siebie u mnie na blogu.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest niesamowita! Króluje na miim stole juz od miesiaca, kiedy to po raz pierwszy ja przygotowalam. Dziekuje i proszę o wiecej. Dorota

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...