poniedziałek, 23 grudnia 2013

Ciasto dyniowe z orzechami na oleju rzepakowym

Artykuł przygotowała:
Anna Makowska
W tym roku wyjątkowo długo trwał sezon na dynie. Ostatnio będąc na świątecznych zakupach, na stoisku z owocami, ku mojemu zdziwieniu można było kupić jeszcze dynię Hokkaido. Postanowiłam więc na Święta dodatkowo, upiec ciasto dyniowe. Tym razem jednak w wersji z orzechami na oleju rzepakowym.
Ciasto to w smaku bardzo przypomina ciasto piernikowe. Jest bardzo wilgotne i szybko znika :)
Ponadto zgłosiłam je do konkursu "Pokochaj olej rzepakowy" i na takim oleju właśnie, zostało przyrządzone.

 Olej rzepakowy stanowi bowiem bogate źródło wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-3, cennych dla zdrowia witamin E, A, a także steroli roślinnych. Ze względu na swoje walory odżywcze, olej rzepakowy jest uważany za istotny składnik diety całej rodziny. 
Właściwości oleju rzepakowego, takie jak neutralny smak i zapach, a także możliwość wykorzystywania na zimno, jak i na ciepło, pozwalają na praktycznie nieograniczony zakres użytkowania. 
Na całym świecie tłuszcz ten jest wykorzystywany do smażenia, wypieku ciast, przygotowywania sosów i sałatek.
Dzięki swej uniwersalności olej rzepakowy może być wykorzystywany do przyrządzania różnorodnych dań.


Jeśli macie możliwość upieczenia tego ciasta na Święta, polecam je jak najbardziej.
Gwarantuję, że jeśli je raz spróbujecie, to zagości w Waszych domach na dłużej...




Składniki:

70 dag dyni startej na tarce o średnich oczkach
100 g orzechów włoskich drobno siekanych
30 dag  suszonej żurawiny lub owoców kandyzowanych 
70 dag mąki tortowej
8 jajek
2 szklanki cukru trzcinowego
0,5 szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
3 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
skórka otarta z dwóch pomarańczy i sok wyciśnięty z pomarańczy
1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:

Do startej dyni ( ja obieram Hokkaido ze skórki)  dodać skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy. Delikatnie wymieszać.
Mąkę połączyć z proszkiem, sodą i kakao i przesiać przez sito. Dodać sól i wymieszać.
W wysokim naczyniu ubić jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać.


Dodać dynię z pozostałymi składnikami. 
Wlać olej rzepakow, który jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dla tego powinniśmy go używać jak najczęściej. .
Wszystko jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Pod koniec dodać orzechy i żurawinę oprószone mąką. 
Gdy wszystko się połączy, wyłożyć na blaszkę, wyłożoną pergaminem.


Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 50 min.

Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, odczekać 5 min. Delikatnie uchylić drzwiczki na kolejne 5 min. 
Wyjąć ciasto i odstawić do wystudzenia.

Jestem wierna tej polewie. Smakuje wyśmienicie:


POLEWA CZEKOLADOWA:

1/2 kostki masła 82%
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady

Na małym ogniu w garnuszku, rozgrzewamy 1/2 kostki masła, dodajemy połamaną tabliczkę czekolady gorzkiej i  tabliczkę czekolady mlecznej. 
Delikatnie mieszamy do rozpuszczenia składników.
Należy uważać by składniki się nie przypaliły.
Na chwilę odstawiamy na bok by obniżyć temperaturę.
Gorącą polewamy wystudzone ciasto.


Smacznego !!!

Ten przepis bierze udział w Konkursie

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie :)
    Mi się dzisiaj śniło, że kupowałam dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To może być znak, że może warto ją kupić i wypróbować ten przepis np na sylwestra :)
    Taka jesienna dynia, zimową porą może być miłym zaskoczeniem dla gości... Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie polałam ciasto polewa i pokusiłam się o kwałek. Jest pyszne, smakuje jak murzynek, a polewa rewelacja! W całym domu pachnie niesamowicie. Coś czuje ze do jutra to za dużo nie zostanie!!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...