poniedziałek, 5 listopada 2012

Wykopywanie dalii na zimę



Tekst i zdjęcia:
Kasia Bellingham i Jola Piekarz



Dalia to roślina pochodząca krajów Ameryki Środkowej. 
Została zauważona po raz pierwszy przez hiszpańskich naturalistów w roku 1525 w Meksyku i sprowadzona do Europy. 
Uwielbia więc słońce, suche podłoże i ciepło, a mroźne lub zbyt mokre zimy panujące w naszym kraju są niestety w stanie ją zabić. 
Samo ściółkowanie nie pomaga, po pierwszych przymrozkach dalie należy wykopać. Jej bulwiaste korzenie są wypełnione wodą i pozostawione w glebie zamarzną, a potem zgniją.   

 Oto krok po kroku jak należy wykopać i przechować dalie podczas zimy:




• Pierwsze mroźne dni czy noce ‘zetną’ kwiaty i ‘rozpuszczą’ liście – to jest najlepszy moment na wykopanie dalii;

• Najpierw przycinamy pędy do około 15cm nad glebą i wyrzucamy zwiędłe pędy oraz kwiatostany na kompostownik;



• Za pomocą wideł ogrodowych wykopujemy dalie i delikatnie otrząsamy z nich nadmiar gleby. Nigdy nie myjemy ich za pomocą wody!



• Każdą odmianę opisujemy i etykietkę mocno przywiązujemy do pędów rośliny;

• Bulwy z pozostałymi grudkami gleby suszymy na słońcu w ogrodzie lub w szklarni (czy na parapecie w domu) przez kilka dni;



• Po wysuszeniu (około tygodnia) pozbywamy się całkowicie pozostałości gleby z pomiędzy bulw – do tego celu można użyć drewnianego patyczka, pędzla, własnych rąk.



• Bulwy układamy w skrzynkach i wstawiamy do suchego, chłodnego lecz NIEmroźnego pomieszczenia. Temperatura nie powinna spadać poniżej 5oC.



• Jeśli pomieszczenie jest bardzo suche, to bulwy warto umieścić w torfie;



• Należy regularnie sprawdzać bulwy dalii, ponieważ narażone są one na choroby grzybowe i gnicie. Jeśli zauważymy, że niektóre z nich wyglądają na chore to natychmiast trzeba je usunąć i wyrzucić do śmietnika ( nie na kompost! ). Dla ochrony bulw podczas zimowego przechowywania można posypać je proszkiem grzybobójczym lub zanurzyć w odpowiednim roztworze takiego środka.

• Bulwy dalii przechowuje się tak do wiosny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...