niedziela, 19 maja 2013

Krem rabarbarowy

Lubicie rabarbar? Spróbujcie tego kremu, a Wasze skojarzenia nie będą już związane z badylem maczanym w cukrze.







500 g rabarbaru obieramy i kroimy w cząstki. Dodajemy 50 ml wody i gotujemy do miękkości.





Następnie dodajemy 100 g cukru, pół opakowania cukru wanilinowego i sok z połowy cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 







Do zimnego (koniecznie!) rabarbaru dodajemy jajko i blenderujemy tak długo, aż otrzymamy gładką masę. 






W osobnym naczyniu ubijamy 180 ml śmietanki (36%). Następnie dodajemy śmietanę do rabarbaru i mieszamy delikatnie do połączenia obu składników. 

Przekładamy do pucharków i delektujemy się smakiem. Z podanych proporcji wychodzi około 6 porcji.




Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak samo jak mi. Podzielcie się swoimi wrażeniami smakowymi w komentarzach :)

Smacznego!





8 komentarzy:

  1. Uwielbiam rabarbar, a zwłaszcza kompot i ciasto drożdżowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie tego kremu. Pychota! Pozdrawiam, Agata

      Usuń
  2. oo taki krem musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe..ja lubie rabarbarowy kompot...ale krem?:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. U nas jeszcze w sklepie drogi jest rabarbar, ale w weekend wybieram się do przyjaciół na wieś i mam nadzieję, że mają rabarbaru pod dostatkiem, bym mogła wypróbować ten krem. Ciekawe jak by smakowal w połączeniu z lodami truskawkowymi.

    OdpowiedzUsuń
  5. Krem wyszedł przepyszny, zajadaliśmy się cały wieczór :)
    Mam jednak pytanko, bo niektórzy boją się jeść surowe jajka - Czy można masę rabarbarową po dodaniu jajek jeszcze raz podgrzać, a później wystudzić przed łączeniem ze śmietanką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :)
      Szczerze mówiąc - nie wiem, nie próbowałam. Zastanawiam się, czy jajko się nie zetnie i wszystko będzie do wywalenia...
      Pozdrawiam, Agata

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...