czwartek, 2 maja 2013

Tarta Bananowa

Artykuł przygotowała:
Anna Makowska

Ostatnio coraz częściej łapię się na tym, że idąc do księgarni po książkę do czytania, trafiam do półek z napisem "Kulinaria"
Tak po prostu z ciekawości. I tak oto, wychodzę z nieplanowanym zakupem kolejnej książki z przepisami. Tym razem zakupiłam książkę Małgorzaty Caprari "Ciasta słone i słodkie", z której pochodzi ten oto przepis na Tartę Bananową. 




Piekłam ją już kilka razy, jest przepyszna, dlatego postanowiłam się dzisiaj nim z Wami podzielić. Przepis troszeczkę zmieniłam. Między innymi w przepisie oryginalnym wszystko pieczemy razem. Ja ciasto kruche wypiekam najpierw. Mam bowiem formę do tarty z wyjmowanym dnem i zdarzyło mi się, że nadzienie niestety podczas pieczenia wypłynęło, a ciasto się nie upiekło w środku. Podpiekam więc najpierw spód, a następnie gdy ciasto lekko przestygnie i zrobi się twarde, układam owoce i zalewam je masą. Tarta wychodzi taka jak powinna. Krucha i pyszna.

Ciasto Kruche:
20 dag mąki krupczatki
100 g zimnego masła lub margaryny
1 łyżka oliwy lub oleju
sól zimna woda



Nadzienie:
60 dag bananów (można je zastąpić jabłkami lub gruszkami)
skórka z małej cytryny
sok z 1/2 cytryny
3 czubate łyżki wiórków kokosowych
1 szklanka mleka
1 jajko
4 dag cukru
1 porcja cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Przesianą mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać łyżkę oliwy, sól i tyle wody, aby powstało elastyczne ciasto. Szybko wyrobić, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę, by ciasto odpoczęło.

Wiórki namoczyć w mleku. Najlepiej żeby moczyły się co najmniej godzinę, aby dobrze nasiąkły, a mleko przeszło zapachem wiórek kokosowych.

Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra i wyłożyć ciastem natłuszczoną formę do tarty, formując dość gruby brzeg. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200st i piec około 10-15 minut. Ciasto wystudzić, aby nie było gorące. Może być letnie.

 Owoce obrać i pokroić w plasterki lub w ósemki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na cieście "w dachówkę", zaczynając od  zewnętrznego brzegu. 



Jajko utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i przesianą mąką ziemniaczaną. Pod koniec dodać wiórki namoczone w mleku. Dokładnie wymieszać, a następnie zalać owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec 40-45minut.


SMACZNEGO !!!

6 komentarzy:

  1. wygląda smakowicie!!!

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj - pięknie i bardzo ciekawie tu u Ciebie.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się na dłużej.W wolnym czasie zapraszam w odwiedzinki do Dobrych Czasów.Pozdrawiam i życzę chwili wolnego na relaks z książką.J.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiem czy zrobiłam coś źle, ale ciasto zjeżdża podczas pieczenia, masa wycieka a wiórki zostały na wierzchu... Mogłabymprosić o jakieś porady na następny raz ?...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Agnieszko, być może do ciasta dodała Pani za dużo wody i było za cienkie. Bo raz też mi się zdarzyło, że podczas pieczenia, nadzienie zaczęło wypływać, przez to, że mam wyjmowany spód. Moja siostra piecze tą tartę, w całej blaszce, według tego przepisu, z tym że wiórki zalewa na noc mlekiem, by bardziej nim nasiąkły. Ja nieraz piekę ją troszkę inaczej. Najpierw ciasto. Szybko zarabiam, a wody dodaję niewiele, tylko tyle by składniki się połączyły. Ciasto musi być elastyczne, ale nie mokre. Wkładam do lodówki na 2godz. Rozwałkowuję i wykładam nim formę, posmarowaną masłem i oprószoną mąką. Ciasto nakłuwam widelcem, nakładam krążek wycięty z papieru do pieczenia i wysypuję grochem lub fasolą, by obciążyć ciasto. Wkładam do piekarnika nagrzanego na 200st i piekę 15min-20min. Następnie wyjmuję ciasto ściągam papier z grochem. Obniżam temperaturę w piekarniku na 170st. Na Lekko ostudzonym cieście układam banany, polewam masą i wstawiam ponownie na 35-45min. Proszę wypróbować tym sposobem. Mam nadzieję, że tym razem wyjdzie i będzie smaczne. Proszę dać mi znać, jak zdecyduje się Pani upiec tartę jeszcze raz. Pozdrawiam serdecznie Ania

      Usuń
  4. witaj Aniu, przygotowałam tartę z tego przepisu z większą proporcją brzoskwiń w nadzieniu :) jeśli masz czas i ochotę to zapraszam : http://makadabi.blogspot.com/2013/09/14-tarta-bananowa.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Cieszę się, że przepis stał się źródłem inspiracji. Z brzoskwiniami na pewno smakował wyśmienicie. Za chwilkę odwiedzę bloga. Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...